Direktlänk till inlägg 23 december 2017

Antal sålda elcyklar i Sverige?

Av Shelley-Ann Thörnqvist - 23 december 2017 00:35


Kan du gissa hur många elcyklar såldes i Sverige förra året?


Rätt svar enligt Aftonbladets artikel som jag har lånat till det här inlägget är:

67 500  och det är rekordmånga och med regeringens föreslagna premie vid köp av elfordon ökar intresset nu i rekordfart vittnar som både tillverkare och cykelhandlare om.

Nytt mönster

Aftonbladet påstår att branschen formligen exploderar och att på en månad har branschen ökat antalet sålda elcyklar med 230 procent till deras återförsäljare och att det finns kunder som rapporterar ännu större ökningar när det gäller försäljning till konsumenter, säger Jonas Netterström, vd på Cycleurope, marknadsledare på elcyklar i Sverige med Crescent och Monark.

 

Enligt Aftonbladet har flera cykelhandlare vittnat om ett överraskande stort intresse för elcyklar . Och även om siffrorna härstammar från en låg bas är de anmärkningsvärda. Oktober är normalt ingen bra försäljningsmånad.

– Vi ser ett mönster som bryts. Elcyklar köps året runt. Förr köpte du en cykel på våren och använde under ett halvår. Nu används produkten hela året. I stället för en vanlig cykel köper du en elassisterad, säger Jonas Netterström.

Verktyg för att pendla

Enligt Aftonbladet omfattar den svenska marknaden 551 000 cyklar varav 12 procent i år är elcyklar. Försäljningen (sep 2016–aug 2017) steg från 45 000 till 67 500 cyklar redan innan regeringens premie presenterades den 20:e september.

Intresset för elcyklar är förstås störst i storstäderna men suget är överraskande stort i mellanstora städer som Jönköping, Karlstad, Örebro och Uppsala.

– Framför allt bland folk som pendlar till jobbet. Men utvecklingen ställer krav på våra politiker att ytterligare utveckla infrastrukturen och bygga fler cykelbanor, fortsätter Jonas Netterström.

Asiatisk kvalitetsfara?

I och med den svenska premien för elfordon dyker förstås nya intressenter upp på marknaden. Inte minst från Asien där miljontals elcyklar tillverkas.

Elcykel - Jämför priser på de senaste elcyklarna innan du handlar!

PRISJAKT

– Vi vill ha kvalitetskriterier för elcyklar i Sverige då risken är stor att det kommer många lycksökare in till Sverige med allt för dålig kvalité. Därför är det extra viktigt att regeringen o Naturvårdsverket fastslår vilka kriterier som gäller, säger Jonas Netterström på Cycleurope.

 

Ingen risk att det blir svenska cykelhandlare som i stället lägger på ett par, tre tusenlappar ?

– Tanken har slagit även mig som leverantör. Men våra cykelhandlare är lojala och skulle knappast äventyra och stjälpa det här, säger Jonas Netterström som liksom branschen snarast efterlyser information om exakta detaljer för premien.

Klubbas före jul

På miljö- och energidepartementet vidimerar man att premien är på gång.

– Förslaget om en premie vid inköp av elfordon rullar på enligt plan. Våra tjänstemän skriver just nu förordningen som sedan ska beslutas av regeringen. Men först måste budgeten antas av Riksdagen, vilket sker i mitten av december, säger Hanna Björnfors, pressekreterare hos miljöminister Karolina Skog.

– Förordningen borde vara redo att beslutas dagarna före julafton. (Aftonbladet)

Spara kvittot

Den tidigare uttalade inriktningen kvarstår enligt miljö- och energidepartementet.

Premien ska gälla privatpersoner som fyllt 18 år vid inköp av elcyklar, elmopeder och elmotorcyklar.

Premien blir kring 25 procent inklusive moms och gäller upp till maxbeloppet 10 000 kronor. En premie per person.

Premien införs 1 januari, 2018 – men gäller retroaktivt från 20 september, 2017. Så spara kvittot.

Naturvårdsverket kommer ansvara för utbetalning av bidraget.(Aftonbladet)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Shelley-Ann Thörnqvist - 24 november 2018 14:47

           Så roligt att vara med på den kända värmländska författaren Henrik Molenius boksignering idag. Tack så mycket Henke!!   ...

Av Shelley-Ann Thörnqvist - 3 februari 2018 18:02

    Min son ville gå på Melodifestivalen. Vi diskuterade och tyckte de var lite dyra men okej tänkte jag vi kan kolla efter biljetter ifall det fanns till ett rimligt pris. Det var SLUTSÅLD allt var borta!! Vi nöjde oss med att åka in till stan och...

Av Shelley-Ann Thörnqvist - 28 december 2017 13:22


  Den här julmusten smakade jättegott när den var välkyld. Det fanns en eftersmak av kaffe. En del tyckte inte om den men jag klagar inte jag gillade kaffesmaken! ...

Av Shelley-Ann Thörnqvist - 28 december 2017 12:38


  Blåbärsinspektören kollar nästa års blåbärsskörd :) Tror att hon var nöjd med blåbärsrisets kvalité. ...

Av Shelley-Ann Thörnqvist - 28 december 2017 01:31

          Kyckling Mozzarrella Jag gjorde ett litet snitt i några kycklingfiléer och fyllde snitten med hackade oliver. Jag hade röktskinka och tomatskivor på plus ett mozzarrella täcke med oregano och lite olivolja, salt och peppar. Min ...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2017 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards