Direktlänk till inlägg 23 december 2017

Vattenkrisen i Sydafrika

Av Shelley-Ann Thörnqvist - 23 december 2017 10:22

Idag tänkte jag blogga om vattenkrisen i Sydafrika. Jag såg imorse att Frankrike hade erbjudit hjälp. Jag såg att en fransk kompis som är hydro (vattengeolog) hade varit i Kapstaden på blixtvisit. Jag tycker det är bra att folket äntligen får hjälp. När vi var i Sydafrika sist fick varje person bara använda 86 liter vatten per dag. Vi försökte hålla oss under den gränsen och det var många andra som gjorde likadant så Kapstaden lyckades en tid att spara lite vatten. Man få duscha max en minut och man få absolut inte ta ett bad.

När man duschar gör man så här: 

1. Sätt på kranen så att du blir blöt

2. Stäng av kranen och tvåla dig

3. Skölj av

När man duschar har man en hink som man samlar vattnet i. Det vattnet ska man sedan spolar toallen med. 

Så här använder man toaletten:

It it's yellow, let it mello (Om man bara har kissat ska man inte spola!! (Toapapper samlade vi i en påse)

If it's brown flush it down (man få spola om man har gjort en nummer två)

Det finns medel man spraya i toaletten så det inte ska lukta.

Diskvattnet ska man vattna trädgården och blommorna med.

Vi tog med lite vatten då varje droppe är värdefull.


Man kan bli bötfälld eller så kan man få sitt vatten avstängd om man struntar i att använda 86 liter per dag.

De flesta människor i Kapstaden försöker verkligen spara vatten men det finns många som struntar i det pga okunnighet eller arrogans de tror att det är ett lögn att Kapstaden har en vattenskris t ex när jag frågade på bilhyrningsfirma så sa damen att hon trodde INTE att det var nån vattenkris eller så tycker de att reglerna är till för andra och inte dem.

Det finns kranar som står och droppar, folk som tvättar bilen (!!) mm.


Det sägs att de källor som Kapstaden har som flyter under staden utnyttjas inte och ska kunna hjälpa att undvika D-day. Det ska finnas minst 20 sådana. Jag såg två sådana källor på huvudgatan i St James som folk åkte till för att fylla på sina dunkar. Vatnnet rinner rakt ut i havet! Det vattnet ska man absolut koka innan man använder det!

Under tiden vi var där pratade de om att kanske stänger staden för turisterna så att man skulle ha så det räckte till invånarna. Det var också prat om att flytta staden. 

Kanske bara rykten men om den dagen D-day (Dagen vattnet tar slut)  ska komma tidigare (nu är det nån gång i mars) så kanske det skulle vara en bra idé att använda först kartlägga och sedan se till att folket fick tillgång till dem källorna.

Jag såg också att borgmästaren i Kapstaden Patrica de Lille var anklagad för 'missmanagement' av staden. Enligt tidningarna agerade hon för sent med de åtgärderna för att förhindra en D-day!


Jag tänker på de som arbetar på sjukhus, på hospisverksamhet, på älderboenden, på dagis som är så beroende av vattnet för sina brukares välmående. En del har grävt egna brunnar och samlat in pengar för att köpa en (liten) vattenreningsverk.


Jag tänker på hur man led under apartheidåren, hur familjer splittrades, hur folk slängdes ur sina hus och dumpades på ett ställe där ingenting fanns, hur studenterna och lärarna plågades av polisen, hur man besköts med tårgas, med gummikulor, hur barn dog när de proteserade, hur man fick bära sitt pass med sig, hur man fick åka i särskilda kupéer på tåget, hur man fick använda särskilda toaletter om man inte var vit, hur man fick gå i en skola anpassad efter sin hudfärg, hur man fick bo i ett område med folk som hade samma hudfärg, hur man kunde få en smäll på käften om man var en liten flicka som råkade vandra i fel kupé av ett äldre barn som var vit och visste att de icke-vita inte skulle in i de vitas kupé, hur de sadistiska vita polismännen slog småbarn med knopkierries för att de ville bada på en strand avsedd för de vita. Barn dör i Sydafrika varje dag - de misshandlas, de våldtas och de mördas, dem vandrar för nära järnvägen, går på motorvägar, syns inte för att de är så små (blir påkörda) och nu när det är vattenkris hur går det för dem? Många barn har i stort sätt inga rättigheter fast att det är lagstiftade (barnaga är förbjudet i Sydafrika) tror många föräldrar och andra vuxna att de äger sina barn och att de ska uppfostra dem som betyder att man få slå dem om de inte lyder. Många män slår och mördar kvinnor - kvinnosynen bland många män är vidrigt - många brott är alkohol och drogrelaterade men inte alla. #Metoo kampanj har varit bra och har tvingat folk att diskutera och ett försök att förändra är på gång med många som arrangerar manifestationer, workshops, forums,mm.


Gamla stereotyper finns överallt. Fast att de säger att brottslighet har gått ner skulle jag som turist vara väldigt försiktigt i Sydafrika. De kriminella ligor härjar vilt på en del ställen. Många märker dem inte medan andra faller offer för dem. Det finns en outtalad regel i Sydafrika sedan urminnestid Safety in numbers. Gängvåld och knarkrelaterade brott är en daglig företeelse inte bara i fattiga kvarter. Områden som Manenberg, Langa, Khayelitsha och tom den vackra Ocean View (förra året dog en liten Ocean View bébis i sina pappas famn när en kula träffade henne i huvudet när kriminella en bit bort skulle göra upp) är farliga områden. Man få springa mellan kulorna ibland. Det finns för få poliser.

Det finns så många sociala orättvisor i Sydafrika idag så många år efter Madiba blev släppt. Han lämnade över landet i bra skick och sedan han gjorde det har de styrande låtit det förfaller och bara brytt sig bara om att sko sig själva och sina närmaste - vattenkrisen är ett bevis på att de har svikit folket än en gång. De barna som vi samlade in blöjor till är också ett bevis om hur staten har svikit sina mest sårbara medborgare. Det finns en bok som heter Cry, the beloved country av författaren Alan Paton och jag tror att Sydafrika har gråtit så mycket under de här åren att hennes tårar håller på att torkas upp.


Hoppas Sverige med att sitt vattenkunnande och fantastiska lösningar ska också erbjuda Sydafrika hjälp - tillsammans kan vi göra världen bättre :) 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Shelley-Ann Thörnqvist - 24 november 2018 14:47

           Så roligt att vara med på den kända värmländska författaren Henrik Molenius boksignering idag. Tack så mycket Henke!!   ...

Av Shelley-Ann Thörnqvist - 3 februari 2018 18:02

    Min son ville gå på Melodifestivalen. Vi diskuterade och tyckte de var lite dyra men okej tänkte jag vi kan kolla efter biljetter ifall det fanns till ett rimligt pris. Det var SLUTSÅLD allt var borta!! Vi nöjde oss med att åka in till stan och...

Av Shelley-Ann Thörnqvist - 28 december 2017 13:22


  Den här julmusten smakade jättegott när den var välkyld. Det fanns en eftersmak av kaffe. En del tyckte inte om den men jag klagar inte jag gillade kaffesmaken! ...

Av Shelley-Ann Thörnqvist - 28 december 2017 12:38


  Blåbärsinspektören kollar nästa års blåbärsskörd :) Tror att hon var nöjd med blåbärsrisets kvalité. ...

Av Shelley-Ann Thörnqvist - 28 december 2017 01:31

          Kyckling Mozzarrella Jag gjorde ett litet snitt i några kycklingfiléer och fyllde snitten med hackade oliver. Jag hade röktskinka och tomatskivor på plus ett mozzarrella täcke med oregano och lite olivolja, salt och peppar. Min ...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2017 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ pralinqueen med Blogkeen
Följ pralinqueen med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se