Alla inlägg under december 2017

Av Shelley-Ann Thörnqvist - 23 december 2017 01:42

 






 

 

 

 

 

 

Jag måste måste säga att jag var en aning skeptisk när min son frågade ifall han kunde få en tidig julklapp han älskar att odlar och i somras odlade han sina egna potatisar vi har kvar lite än faktiskt. I alla fall så köpte vi en svampodling och döm till min förvåning när det efter ett tag faktiskt började hända lite saker. De är inte riktigt klara men det går ganska skapligt för dem måste jag säga :)

 




Av Shelley-Ann Thörnqvist - 23 december 2017 01:17





 

 

Jakobsen är mye gött! Mycket marsipan, kola, créme brulee, mörk choklad och ljus choklad. Juryns bedömning gött och mättande vi få äta mer en annan dag :)


Av Shelley-Ann Thörnqvist - 23 december 2017 00:35


Kan du gissa hur många elcyklar såldes i Sverige förra året?


Rätt svar enligt Aftonbladets artikel som jag har lånat till det här inlägget är:

67 500  och det är rekordmånga och med regeringens föreslagna premie vid köp av elfordon ökar intresset nu i rekordfart vittnar som både tillverkare och cykelhandlare om.

Nytt mönster

Aftonbladet påstår att branschen formligen exploderar och att på en månad har branschen ökat antalet sålda elcyklar med 230 procent till deras återförsäljare och att det finns kunder som rapporterar ännu större ökningar när det gäller försäljning till konsumenter, säger Jonas Netterström, vd på Cycleurope, marknadsledare på elcyklar i Sverige med Crescent och Monark.

 

Enligt Aftonbladet har flera cykelhandlare vittnat om ett överraskande stort intresse för elcyklar . Och även om siffrorna härstammar från en låg bas är de anmärkningsvärda. Oktober är normalt ingen bra försäljningsmånad.

– Vi ser ett mönster som bryts. Elcyklar köps året runt. Förr köpte du en cykel på våren och använde under ett halvår. Nu används produkten hela året. I stället för en vanlig cykel köper du en elassisterad, säger Jonas Netterström.

Verktyg för att pendla

Enligt Aftonbladet omfattar den svenska marknaden 551 000 cyklar varav 12 procent i år är elcyklar. Försäljningen (sep 2016–aug 2017) steg från 45 000 till 67 500 cyklar redan innan regeringens premie presenterades den 20:e september.

Intresset för elcyklar är förstås störst i storstäderna men suget är överraskande stort i mellanstora städer som Jönköping, Karlstad, Örebro och Uppsala.

– Framför allt bland folk som pendlar till jobbet. Men utvecklingen ställer krav på våra politiker att ytterligare utveckla infrastrukturen och bygga fler cykelbanor, fortsätter Jonas Netterström.

Asiatisk kvalitetsfara?

I och med den svenska premien för elfordon dyker förstås nya intressenter upp på marknaden. Inte minst från Asien där miljontals elcyklar tillverkas.

Elcykel - Jämför priser på de senaste elcyklarna innan du handlar!

PRISJAKT

– Vi vill ha kvalitetskriterier för elcyklar i Sverige då risken är stor att det kommer många lycksökare in till Sverige med allt för dålig kvalité. Därför är det extra viktigt att regeringen o Naturvårdsverket fastslår vilka kriterier som gäller, säger Jonas Netterström på Cycleurope.

 

Ingen risk att det blir svenska cykelhandlare som i stället lägger på ett par, tre tusenlappar ?

– Tanken har slagit även mig som leverantör. Men våra cykelhandlare är lojala och skulle knappast äventyra och stjälpa det här, säger Jonas Netterström som liksom branschen snarast efterlyser information om exakta detaljer för premien.

Klubbas före jul

På miljö- och energidepartementet vidimerar man att premien är på gång.

– Förslaget om en premie vid inköp av elfordon rullar på enligt plan. Våra tjänstemän skriver just nu förordningen som sedan ska beslutas av regeringen. Men först måste budgeten antas av Riksdagen, vilket sker i mitten av december, säger Hanna Björnfors, pressekreterare hos miljöminister Karolina Skog.

– Förordningen borde vara redo att beslutas dagarna före julafton. (Aftonbladet)

Spara kvittot

Den tidigare uttalade inriktningen kvarstår enligt miljö- och energidepartementet.

Premien ska gälla privatpersoner som fyllt 18 år vid inköp av elcyklar, elmopeder och elmotorcyklar.

Premien blir kring 25 procent inklusive moms och gäller upp till maxbeloppet 10 000 kronor. En premie per person.

Premien införs 1 januari, 2018 – men gäller retroaktivt från 20 september, 2017. Så spara kvittot.

Naturvårdsverket kommer ansvara för utbetalning av bidraget.(Aftonbladet)

Av Shelley-Ann Thörnqvist - 23 december 2017 00:29

Enligt Aftonbladet finns det en del fördelar med att köpa sig (eller någon annan) en elcykel: 


I september föreslog regeringen att den som köper en elcykel ska få tillbaka en fjärdedel av inköpspriset. När budgeten för 2018 nu har klubbats i riksdagen innebär det att förslaget kommer att bli verklighet.

 

På måndag 18 december kommer regeringen att fatta beslut om premien, men redan nu är detaljerna i den nya förordningen spikade.

”Enorm potential”

– Elcykeln har enorm potential att locka över folk som kör bil till att åtminstone ibland, eller varje dag, cykla istället, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Premien riktar sig till alla över 18 år och gäller vid köp av elcykel, elmoped eller elmotorcykel. Även elfordon som går på tre och fyra hjul, som till exempel lastelcykel, omfattas av premien (se fler detaljer längre ned).

Totalt satsar regeringen 350 miljoner kronor per år på elcykelpremien, med ett maxtak på 10 000 kronor per person.

Om alla utnyttjar maxbeloppet kommer premien räcka till 35 000 cyklar per år. Finns det en risk att den tar slut?

– Det får vi i så fall titta på i nästa budgetarbete om det skulle hända. Jag blir jätteglad om det säljs så många, men långtifrån alla kommer att ta ut maxbeloppet, säger Karolina Skog.

 

Försäljningen av elcyklar ökade kraftigt redan innan ni presenterade er premie. Behövs det verkligen statliga pengar till det här?

– Vi tycker att den kommer i precis rätt tid. Det finns ett ganska bra urval av elcyklar på plats och marknaden har börjat utvecklas. Då är det läge att lägga in en stimulans. Då kan vi få en elcykelboom på riktigt.

Klarar Sveriges cykelleder av en sådan?

– Det kommer att krävas ännu mer investeringar i cykelinfrastrukturen när det blir fler elcyklar och cyklister generellt. Behovet är väldigt stort framöver. Jag hoppas verkligen att länstrafikplanerna från regionerna som kommer in i januari är fulla av cykelinvesteringar.

Premien gäller inte vanliga cyklar. Hur kommer det sig?

– Vi bedömer att det inte finns något prishinder för att köpa en cykel utan elmotor. Elcyklar är fortfarande ganska nytt, och priset är avgörande för om man ska slå till eller inte.

Finns det inte en uppenbar risk att återförsäljarna nu höjer sina priser?

– Vi har kontaktat konsumentföreningar som kommer att bevaka utvecklingen, säger Karolina Skog.

Premien gäller retroaktivt från och med den 20 september i år, och kommer att kunna sökas från och med 1 februari 2018.

– När du köper en elcykel – se till att spara kvittot och kräv att ram-numret står där. Det skickar du sedan in till Naturvårdsverket från och med 1 februari, säger Karolina Skog.



Av Shelley-Ann Thörnqvist - 23 december 2017 00:23

Vet du vad årets julklapp är? Enligt Aftonbladet är årets julklapp en elcykel.

Aftonbladet säger:

I 30 år har HUI Research, tidigare Handelns utredningsinstitut, utsett Årets julklapp.

För att vinna ska julklappen vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året, förväntas sälja bra och representera den tid vi lever i.

 

Det började något knackigt med premiärutnämningen bakmaskinen, som inte blev någon större succé och snabbt hamnade längst in i svenskarnas köksskåp.

Speglar klimatmedvetenhet

Elcykeln speglar människors klimatmedvetenhet, vilja att ta hand om sin hälsa samt önskan att vara fri, flexibel och stundtals bekväm. Den har på kort tid gått från att vara en exklusiv vara till att nå en bred målgrupp, enligt HUI.

Mer än var tionde cykel som säljs i Sverige i dag är nämligen en elcykel.

– Elcykeln representerar definitivt den tid vi lever i, säger Johan Larsson, analytiker på HUI Research.

Är även en politisk fråga

Elcykeln har också hamnat i det politiska rampljuset. I regeringens budgetförslag för 2018 föreslås en premie för billigare elcyklar – som en stor del i en klimatsatsning. Det kan innebära att staten står för en fjärdedel av kostnaden för elcyklar, dock max 10 000 kronor.

Stockholms stad är dessutom på väg att ersätta 1 500 hyrcyklar med 5 000 eldrivna varianter.

 

Förra året var det VR-glasögonen som utsågs till årets julklapp och bland tidigare exempel finns dvd-spelaren (år 2000), råsaftscentrifugen (2013) och bakmaskinen (1988).

Om årets vinnare, elcykeln, blir en succé eller inte återstår att se. Men det som är säkert är att om en dryg månad är tomten här så det är hög tid att tänka ut alla klappar redan nu.

Ifall du undrade om vad årets julklapp har varit tidigare så har Aftonbladet ställt upp denna listan:

Här är alla tidigare vinnare

  • 1988 Bakmaskinen

  • 1989 Videokameran

  • 1990 Woken

  • 1991 CD-spelaren

  • 1992 TV-spelet

  • 1993 En doft (parfym)

  • 1994 Mobiltelefonen

  • 1995 CD-skivor

  • 1996 Internetpaket

  • 1997 Elektroniska husdjur

  • 1998 Dataspelet

  • 1999 Böcker

  • 2000 DVD-spelaren

  • 2001 Ett verktyg

  • 2002 Kokboken

  • 2003 Mössan

  • 2004 Platt-tv

  • 2005 Pokerset

  • 2006 Ljudboken

  • 2007 Gps

  • 2008 Upplevelse

  • 2009 Spikmatta

  • 2010 Surfplatta

  • 2011 Färdigpackad matkasse

  • 2012 Hörlurarna

  • 2013 Råsaftcentrifug

  • 2014 Aktivitetsarmbandet

  • 2015 Robotdammsugare

  • 2016 VR-glasögon

  • 2017 Elcykel

    Varsågod för julklapptipsen :)

Av Shelley-Ann Thörnqvist - 23 december 2017 00:15

Har du handlat färdigt? Det har inte jag än.

I år bestämde jag mig för att göra lite personliga julklappar så jag åkte till Panduro och köpte en del småsaker. Få väl berätta vid ett senare tillfälle då mina barn faktiskt läser min blogg och jag vill inte avslöja för mycket.


I alla fall av en ren slump häromdagen upptäckte jag en affär bakom domkyrkan som säljer Pokémonkort och lite andra kort och ifall man bara fortsätter lite till i samma affär kommer man till en till jättecool affär som säljer sällskapsspel för spelsugna barn och vuxna. Ifall man har en 10-14 åring finns det en hel del prylar och spel här. Ifall man har barnasinnet kvar är det nog också ett bra ställe att handla på. Personalen i bägge affärer var väldigt trevliga :)

Av Shelley-Ann Thörnqvist - 22 december 2017 23:49

Idag överlämnade min sons klass ett gåvobevis till Musikhjälpen till lärarna (de fina lärarna fck en blomma och ett litet paket också -det är dem värda för allt de gör med våra barn under året).


Vi föräldrar ville göra någonting tillsammans för att förebygga att barn dras in i sexhandel och hjälper barn som redan är utsatta genom att skänka lite pengar till Musikhjälpen.


Här är lite info om Musikhjälpen:

 

Turister som köper sex av barn är ett växande problem i takt med att vi reser mer. I Gambia är en del av problematiken att unga pojkar tvingas sälja sex till äldre män och kvinnor i turiststråken. Foto: Seyllou/AFP/TT

 

Årets tema är "Barn är inte till salu". Varje minut säljs fyra barn i sexhandeln världen över, men mörkertalen är enorma. Människohandel har blivit en av världens största organiserade brottsliga verksamheter, där barns kroppar är en efterfrågad handelsvara. Ditt stöd förebygger att barn dras in i sexhandel och hjälper barn som redan utsatts.

I år sänds Musikhjälpen från Umeå den 11-17 december. I 144 timmar direktsänder programledarna Farah Abadi, Molly Sandén och Kalle Zackari Wahlström från glasburen på Rådhustorget. Programmet sänds dygnet runt i P3 och i SVT/SVT Play. I Musikhjälpen är det din musik och ditt engagemang som räddar liv.


Musikhjälpen är en insamlingskampanj och ett samarbete mellan Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen. I 144 timmar sänder P3 och SVT/SVT Play dygnet runt från en glasbur på ett torg någonstans i Sverige för att uppmärksamma och samla in pengar till en undangömd humanitär katastrof. 

Följ sändningen i P3, SVT Play eller i appen Musikhjälpen 2017 (finns där appar finns, mer information här). 


Tack till alla som engagerade sig för mh2017 - tillsammans slog vi dubbelt rekord med 586 000 engagemang och 74 410 363 kr i insamlade medel. I januari beviljar vi de första projekten inom temat.



Läs mer om Musikhjälpen på kampanjsidan.

Av Shelley-Ann Thörnqvist - 20 december 2017 23:24

Jag tror att tillsammans kan vi göra skillanden - en människa kan inte göra allt men om alla hjälps åt så kan vi göra skillnaden i någons liv.

I november i år åkte vi till Kapstaden i Sydafrika för en mycket speciell persons födelsedag. Min mamma fyllde 80 år. Bara några dagar innan vi åkte råkade jag se att en organisation behövde blöjor för 40 döende, övergivna barn. Jag tyckte att jag kände igen namnet på organisationen. I alla fall jag la ut i olika grupper om att ifall folk hade överblivna blöjor de kunde tänka sig sälja för en billig peng kunde jag köpa blöjorna av dem. Ingen av de här fantastiska människorna ville ha ett enda öre! Inom några dagar hade så himla många snälla människor hört av sig och jag var så himlarörd av allas generositet. Ett stort tack till alla som bidrog! Vi fick med oss varenda grej som hade skänktes genom att man bara tog med sig bara sitt handbagage.

Vi köpte en del förnödenheter på plats och på min mammas 80-årsdag berättade jag att vi skulle ta med henne för lämna över grejorna - vårt sätt att hedra hennes och min fars välgörenhetsarbete med tusentals barn under åren. Hon blev så rörd. Vi fick träffa en del av barna och deras 'carers' -  underbara,fantastiskt kärleksfulla kvinnor. Vi kommer aldrig att glömma detta. Den dagen förändrades vårt liv för alltid.

Vi kommer att fortsätta att stödja den här och andra organisationer som tar hand om övergivna barn varje gång vi åker dit. Vi har så det räcker och vad gör det om vi få klara oss med bara handbagage ifall man tänka på hur de här barna har det. Vi stödjer också kvinnor som har det svårt genom att göra iordning hygienpaket. Många sydafrikanska kvinnor när de flyr för sina och sina barns liv flyr med nästan ingenting och ifall en tandborste, tandkräm, bindor och en deodorant kan hjälpa en kvinna att återfå sin värdighet kommer vi att fortsätta.

 



 


Under de dagarna samlade vi in en del kläder och fick kontakt med en organisation som heter CarryOn4Babies och de bad oss bli ambassadörer för Sverige och Norge då det inte finns några här. Vi tackade såklart 'ja' till detta. So varje gång vi eller någon vi känner reser till Sydafrika ska vi fråga dem ifall de kan ta med sig barn eller bebiskläder eller andra förnödenheter som folk har skänkt för det finns hur många som helst behövande barnfamiljer.



 

Det jag också såg var att organisationen behövde barnsjukhussängar - jag tänkte 'hur kan jag få tag i 39 stycken barnsjukhussängar, hur? hur? Tankarna malde runt i mitt huvud. Eftersom vi har ett stort nätverk pratade jag med och frågade alla jag kände ifall de visste hur man kunde få tag i  eller vem man skulle fråga om barnsjukhussängar. Jag gick på en del såna dära fester som Kapstadens innefolk gå på (har varit på två tidigare)  och pratade om barnsjukhussängarna med alla jag träffade. En bekant tittade på mig och sade när du frågar kan man inte säga nej för vem kan säga nej till att hjälpa övergivna, döende barn. Det skulle visa sig att han visste vart det fanns 19 stycken nya barnsjukhussängar!! I alla fall innan vi lämnade Kapstaden hade hela staden samlat in nästan en halvmiljon rand som skulle räcka till 37 barnsjukhussängar (under tiden hade en del företag börjat skänka barnsjukhussängar). Jag var överlycklig för att bara genom att prata med folk hade min önskan om 39 barnsjukhussängar besannats och jag grät av glädje.


 

Vad har det här att göra med choklad? Under tiden där köpte vi gamla klassiker som t ex Cadbury's flakes, Crunchies och Lunchbars som vi delade med oss - sharing is caring:)

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2017 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards